Heliac får millioner til solovne

Teknologi-virksomheden Heliac har netop modtaget en investering på 3 mio. kr. fra CAPNOVA, 1,5 mio. kr. fra en privat investor og godt 4 mio. kr. i støttekroner fra EUDP.

Kapitalindsprøjtningen skal bruges til at sætte virksomhedens højteknologiske plastfolie i produktion. Plastfolien, der har en nyudviklet nano-overflade, sikrer effektiv og prisbillig koncentrering af sollys. En teknologi, der har stor relevans i forhold til opvarmning af mad med solenergi udviklingslande som alternativ til tilberedning over åben ild.

Folien vil derudover kunne bruges i forbindelse med større anlæg til koncentrering af solenergi – som alternativ til store og tunge hulspejle i glas

. Første produkt er folieark til solovne, hvor de første prototyper vil blive vist på den kommende Roskilde Festival.

”Investeringen fra CAPNOVA betyder, at vi kan accelerere udbredelsen af vores grønne teknologi med håbet og ambitionen om at gøre ren energi tilgængelig for de tre milliarder mennesker, der i dag ikke har adgang til strøm,” siger adm. direktør hos Heliac Henrik Pranov.

Stort markedspotentiale

Målgruppen er nødhjælpsorganisationer og FN, og markedspotentialet er stort i især Afrika og dele af Sydamerika og Asien, hvor mangel på brænde og lokal luftforurening udgør et stigende problem. Fra FNs side er der stor fokus på alternative opvarmningsformer, og målet er at få 100 mio. enheder i drift i blandt andet Afrika og dele af Asien inden 2020.

”Vi har valgt at investere, fordi vi synes, at det er en meget spændende teknologi, der potentielt vil kunne revolutionere måden at omsætte solenergi til varme. Produktet har et meget stort potentiale i forhold til nødhjælp og opvarming af mad og vand i udviklingslandene. En solovn vil kunne opvarme 1 l. vand til kogepunktet på under 10 min,” siger investeringsmanager hos CAPNOVA Tom Wiedner.  

Folien skal produceres på Slagelse-fabrikken Danapak A/S, og projektet forventes at skabe yderligere aktivitet og nye jobs i Region Sjælland. 
Heliac er et spin-out fra udviklingsselskabet Inmold A/S, der gennem de seneste 10 år har arbejdet med nano-strukturering af overflader. 

Teamet bag Heliac

  • Henrik Pranov, adm. direktør, civilingeniør, phd. har gennem de sidste syv år været CSO og CEO i Inmold.
  • Henrik Schiøtt Sørensen, applikationsudvikling, civilingeniør, phd med bl.a. en forskerbaggrund fra Risø/DTU Fotonik
  • Poul Bohn Cristoffersen, salgsansvarlig, en mangeårig baggrund inden for salg og forretningsudvikling bl.a. fra Rolls-Royce Marine, LG Emea samt en række konsulentopgaver

For mere information besøg www.heliac.dk