Ren dansk energi kan både redde menneskeliv og miljø

Ved hjælp af nanoteknologi producerer Heliac en reflekterende folie, der kan erstatte åben ild som energikilde.

Forurening fra madlavning over åben ild koster ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO hvert år 4,3 millioner mennesker livet. Desuden bidrager anvendelsen af træ til madlavning til omfattende miljøødelæggelser som følge af skovhugst. 

Den lille, danske virksomhed Heliac har nu fundet et alternativ til madlavning over åben ild. Heliac har nemlig udviklet en avanceret plastfolie, hvis overflade reflekterer sollys i så stærke koncentrationer, at det bliver til en effektiv kilde til opvarmning. En solovn fra Heliac opvarmer 1 liter vand til kogepunktet på under 10 minutter.

Troen på at opfindelsen kan få afgørende betydning for store dele af verdens befolkning er så stor, at Heliac har tiltrukket eksterne investeringer på 4,5 millioner kroner fra investerings- og udviklingsselskabet CAPNOVA og fra en privat investor samt yderligere godt 4 millioner fra Energistyrelsens program for energiteknologisk udvikling og demonstrationsprogram, EUDP.

"Muligheden for at reducere dødsfald på grund af luftforurening og samtidig nedbringe behovet for skovhugst er en dobbelt gevinst, som i vores øjne bør bringe Heliac i spil hos nødhjælpsorganisationer, FN samt en række regeringer i især Afrika, Sydamerika og Asien, hvor mangel på brænde og lokal luftforurening udgør et stigende problem," siger Tom Weidner, der er investment manager i CAPNOVA.

Lettere og billigere

Folien, der indeholder mikrospejle med en bredde på blot er en tiendedel af en millimeter, kan monteres på alt fra små trærammer til større metalkonstruktioner og er et godt alternativ til langt dyrere og mere skrøbelige hulspejle i glas. 

Dertil kommer, at folien er nem at transportere, fordi den er meget let og blot kan rulles sammen, hvis den skal flyttes til et andet sted.

Henrik Pranov, der er administrerende direktør i Heliac, håber, at den grønne teknologi kan blive gjort tilgængelig for de ca. tre milliarder mennesker, der i dag ikke har adgang til strøm.

"FN har stærkt fokus på alternative opvarmningsformer, og mit håb er, at vi inden 2020 kan få 100 millioner enheder i drift i blandt andet Afrika og dele af Asien."

To kvadratmeter folie koster ca. 50 kroner, og det er langt mindre end produkterne fra Heliacs konkurrenter."

Heliac har været på vej i omkring fire år. Faktisk startede Henrik Pranov og holdet bag virksomheden med at udvikle et materiale, der skulle beklæde indersiden af kartoner til yoghurt. Målet var at sikre, at det var nemt at få alt indholdet ud af kartonen. Men i stedet endte udviklingsarbejdet med en mobil løsning til produktion af ren energi.

FAKTA

Heliac har for nylig lanceret en kampagne på crowdfundingsitet Kickstarter, hvor man kan støtte virksomhedens mission om at nedbringe antallet af døde som følge af brug af åben ild.
Heliac har givet produktet navnet SMILE, som står for Solar Mobile Independent Low-Cost Energy system.
Heliac er et spin-out fra udviklingsselskabet Inmold A/S, der gennem de seneste 10 år har arbejdet med nano-strukturering af overflader.
Se mere på www.heliac.dk