Pengeregn over Køgevirksomhed

Med rådgivning fra CAPNOVA og rådgivningsfirmaet Innovayt har Xnovotech i Køge hentet fondsstøtte på i alt 7,6 millioner kroner til den fortsatte udvikling af virksomhedens avancerede teknologi.

Xnovotech har udviklet en ny teknologi til 3D røntgenbilleder, der gør det muligt at lave komplette røntgenbilleder af for eksempel metalemner eller keramiske materialer, og teknologien er allerede udviklet og solgt til forskningsbrug, men med støtte fra Markedsmodningsfonden på knap 1,6 millioner kroner får Xnovotech mulighed for at tilpasse teknologien og især brugergrænsefladen, så den også bliver anvendelig til industriel brug.

Teknologien vil give de virksomheder, der anvender den, store besparelser, større sikkerhed og mulighed for hurtigere omstilling. Xnovotech gennemfører projektet i samarbejde med DTU Wind Energy på Risø, tyske Zeiss og japanske Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation. Udviklingsprojektet forventes at tilføre Xnovotech 15 nye medarbejdere efter fem år.

Et af de centrale elementer i Xnovotechs teknologi er skabelsen af et markant mindre og dermed mere mobilt mikroskop end de enorme røntgenmikroskoper (synkrotroner), der står på ganske få af verdens forskningscentre, og som der derfor en lange ventetider til.

Vigtigt med eksterne øjne

Xnovotech har tidligere søgt støtte til forskning og udvikling, men endnu ikke til markedsmodning, hvor kriterierne er anderledes. Administrerende direktør Erik Lauridsen betegner derfor CAPNOVAs sparring som en vigtig hjælpende hånd:

"Der er masser af ting, man tager for givet, fordi man sidder og roder med det i hverdagen. Derfor er det rart med nogle eksterne øjne, så man sikrer, at man rent faktisk får alle informationer med for at gøre beskrivelsen komplet," siger Erik Lauridsen.

Europæiske penge

Sideløbende med markedsmodningsprojektet har Xnovotech igangsat et udviklingsprojekt, hvortil der netop er blevet bevilget 5,9 millioner kroner fra det europæiske Eurostars-program. Virksomheden samarbejder her med en tjekkisk partner om forskning og udvikling af et helt nyt produkt til porteføljen.

Til Eurostars-ansøgningen modtog Xnovotech vejledning fra Innovayt, der er eksperter i EU-støtteprogrammer og deres kriterier. Netop denne ekspertise betegner Erik Lauridsen som en stor hjælp i ansøgningsprocessen.

"Der er jo stor konkurrence om EU-programmerne, så der var det utroligt vigtigt med en sparringspartner, der havde indsigt i, hvordan man skal udforme ansøgningen, siger han.

"Vi er jo en ung virksomhed, og det er første gang vi kaster os ud i sådan noget. Samarbejdet med CAPNOVA og Innovayt har helt sikkert sparet os tid og medvirket til at fremskynde processen."

Støtten på 7,6 millioner kroner fra de to fonde udgør næsten halvdelen af det samlede budget på 15,6 millioner kroner. Xnovotech er et spin-out fra DTU, der også medvirker i både markedsmodningsprojektet og Eurostars-projektet. CAPNOVA investerede i Xnovotech i 2013.